Pri krožku smo najprej preverili, kako uspešni so bili otroci pri vzgoji mikrozelenja, nekateri so svoje izdelke prinesli tudi s sabo. Povedali so, kaj so opazili in s kakšnimi izzivi so se soočali pri vzgoji mikrozelenja. Sledil je kratek ogled videa o mikrozelenju.

Uro smo nadaljevali z izdelavo ekoloških vrečk za večkratno uporabo – prav nam bodo prišle za pobiranje vrtnih pridelkov. S tovrstno vrečko za večkratno uporabo nadomestimo več kot 100 plastičnih vrečk na leto. Plastične vrečke so škodljive za okolje, saj se razgrajuje približno 500 let, v okolje pa se sproščajo tudi toksični mikrodelci, ki jih danes zasledimo v skoraj vseh morskih živalih, ljudje pa jih v svoje telo vnašamo ob zaužitju morske hrane.

Sočasno plastične vrečke prispevajo tudi k povečanemu umiranju morskih želv in na tisoče drugih živali, ki se prehranjujejo z meduzami in planktonom, plastične vrečke pogosto zamenjujejo za svojo hrano. Vrečke za večkratno uporabo smo iz starih bombažnih majic izdelali s tem namenom, da bi lahko prispevali k ohranitvi okolja. Najprej smo odrezali rokave in iz njih naredili ročaje vrečke, povečali smo ovratnik za lažje spravilo izdelkov. Nato smo majico smo spodaj zarezali na trakove, ki smo jih zavezali z vozlom in vrečka je bila izdelana. Vrečko se da po potrebi večkrat oprati v pralnem stroju, kasneje pa jo je mogoče tudi reciklirati.

Mihael Božič, koordinator in vodja projekta Šolski ekovrtovi