Srečanje je bilo namenjeno pripravi mikrozelenja. Pod tem terminom so mišljeni mladi poganjki oziroma kalčki zelenjave, zelišč pa tudi drugih rastlin. Rast poganjkov doseže od 4 do 8 centimetrov, velikost zavisi od rastline, ki jo sadimo. Zaradi tega v povprečju vsebujejo od 4- do 6-krat več hranil od odraslih rastlin. Mikrozelenje lahko uživamo v namazih, zavitkih, sendvičih, solatah, juhah, jedeh iz testenin … Rastlino uživamo celo s steblom in listi, v zemlji pustimo zgolj korenine.

Otroke smo po razlagi razdelili v skupine. Otroci so si izmed semen sončnice, redkvice in graha sami izbrali, katera bodo uporabili. Najprej semena namočimo – najbolje, da kar čez noč. Mikrozelenje vzgajamo v nizki posodici. Ta posodica ima na dnu luknje, napolnimo jo z zemljo ali kompostom, namočimo pa tako, da jo pustimo stati v vodi toliko časa, da se namoči. Nato po vrhu potresemo semena, čez pa položimo drugo posodico, s katero obtežimo semena. Na takšen način zagotovimo, da semena enakomerno klijejo. Semena pustimo obtežena toliko časa, da vzklijejo. Potem pokrov odstranimo, posodico postavimo na okensko polico, da zagotovimo veliko direktne svetlobe. Lahko pa jih vzgajamo tudi pod lučjo – najboljša izbira bi bila neonska luč.

Če je potrebno, s kanglico zalivamo ali pa posodico enostavno namočimo tako, da jo pustimo stati v vodi. Vlažnost zemlje preverimo kar s prstom. Paziti je potrebno, da ni preveč vode, da semena ne splesnijo. Ko mladi poganjki oziroma kalčki dosežejo primerno višino, torej od 4 do 8 centimetrov, jih tik nad zemljo porežemo.

Pripravljena semena so lahko učenci odnesli domov. Prihodnjič se bomo na eko krožku pogovarjali o našem dosedanjem ustvarjanju in uspešnosti učencev pri samostojni vzgoji mikrozelenja.

Mihael Božič, koordinator in vodja projekta Šolski ekovrtovi