Skoči na glavno vsebino

 

OSNOVNA ŠOLA TRZIN

Urnik

Nadomeščanja

Jedilnik

Miha Kramli: Predavanje o zasvojenosti

Mar 16, 2023 | Aktualno

V petek, 24. 2. 2023, je potekala preventivna delavnica na temo zasvojenosti za deveti razred. Naš gost je bil terapevt Miha Kramli, vodja Centra za zdravljenje odvisnosti v Novi Gorici, ki obravnava kemične in nekemične odvisnosti.

” Pred 23 leti, ko sem prišel v center, je bilo 99 % ljudi v obravnavi zaradi droge (zasvojenosti s heroinom, kokainom, marihuano …), danes pa več kot 55 % uporabnikov pride k nam zaradi zasvojenosti s spletom, telefončki, borzo. Nekemične zasvojenosti strmo naraščajo. Vedno več otrok je prepričanih, da je fokus dogajanja v virtualnem, ne pa v realnem življenju.” (povzeto po članku v Radio Ognjišče).

Vtisi s predavanja:

»24. 2. 2023 nas je obiskal gospod Miha Kramli, ki dela v ustanovi, ki zdravi odvisneže od različnih drog, tehnologije, alkohola… Predaval nam je o različnih zgodbah odvisnežev iz njegove kariere ter nam tudi z igranjem predstavil različne življenjske primere. Najprej je vzel 5 učencev in jih posedel na 5 stolov, ki so bili v obliki avta. Sprednji stol je zasedla učenka, ki je predstavljala voznika svojega življenja, ki je pa spoznala prijatelja, ki se drogira in je počasi začel prevzemati njeno življenje. Ostali štirje stoli pa so predstavljali življenjske vrednote posameznika: npr. Dobri odnosi s starši /družino, prijatelji, da si zdrav, da narediš šolo. S tem primerom nam je želel predstaviti, da če sprejmeš napačnega človeka v življenje, se lahko tvoje vrednote hitreje razblinijo ali pa nekdo drug prevzame tvoje življenje. Ta prijatelj, ki se drogira te lahko kasneje potegne z njim v drogiranje in s tem lahko postaneš odvisen od drog ter začneš izgubljati nadzor nad svojim življenjem. Povedal pa nam je tudi o nevarnostih drog, kdo vse so lahko »dilerji« ter nam povedal nekaj zelo žalostnih, a navdihujočih zgodb. » (N.K. in S.V.R. iz 9.b)

 

»V petek, 24. 2. 2023,  smo imeli predavanje o uživanju drog in alkohola. Strokovnjak je povedal, da prihaja iz ustanove, ki zdravi razne zasvojenosti. Najprej je povedal, da je velika razlika med zasvojenostjo in odvisnostjo. Dandanes smo vsi odvisni od tehnologije. Tudi tisti, ki so strokovnjaki so odvisni, saj namreč razne operacije brez tehnologije ne bi bile mogoče. Delali smo razne vaje, med njimi tudi življenjski avto, kjer niso vsi prijatelji pravi prijatelji. Govoril je o raznih primerih odraslih in mlajših ljudi, ki so bili zasvojeni. Od drog. Na žalost veliko od njih ni dobro končalo. Če smo zasvojeni več kot 1 leto, se najbrž ne bomo pobrali. Delali smo tudi vajo, kjer je sošolec predstavljal zasvojenega človeka, sošolke okoli njega pa droge, ki jih zaužije. Največkrat se ljudje zdravijo tako, da se iz telesa odvzame potrebo po drogah. Ko so odvzeli droge, pa je učenec tekel za drogami (sošolkami), saj se ni nikoli »odsvojil« od drog. Na koncu nam je povedal še nekaj stvari o alkoholu in drogah na splošno.« (M.N. in F.M.L. iz 9.b)

 

 

Dostopnost