Skoči na glavno vsebino

 

OSNOVNA ŠOLA TRZIN

Urnik

Nadomeščanja

Jedilnik

Predavanje za starše: MLADOSTNE PASTI

Mar 30, 2023 | Aktualno

Na Osnovni šoli Trzin smo 9. 3. 2023 imeli predavanje za starše z naslovom MLADOSTNE PASTI, kjer smo gostili kriminalista in predavatelja Aleša Bartola, ki je predstavil problematiko prepovedanih drog med mladimi. V preteklem koledarskem letu je predavatelj vsebino v obliki preventivnih delavnic  že predstavil tudi učencem 8. razredov.

Aleš Bartol je višji kriminalist specialist iz skupine za prepovedane droge. Zase pravi, da je njegova karierna pot do sedaj obsegala raznolika stresna in odločilna dejanja, ki so njegovo osebnost izoblikovala in dopolnila. S preventivnimi predavanji na področju preprečevanja in zlorab prepovedanih drog se ukvarja že šestnajst let, drugače pa se že triindvajset let aktivno ukvarja z zatiranjem najhujših oblik kriminalitete na področju prepovedanih drog. 

Predavanje  je zajemalo:

  • Klasifikacija prepovedanih drog; poudarek na konoplji in njenih učinkih ter posledicah
  • Kako prepoznati mladostnika, ki je pod vplivom drog
  • Najpogostejše in lahko dostopne droge
  • Adolescenčno obdobje mladostnika in njegova labilnost
  • Pojav novih drog na tržišču
  • Različni primeri, nasveti ter odprta vprašanja staršev

 

Mnenje staršev s predavanja:

»Najstništvo kot tako smo spoznali vsi, zato včasih mislimo, da točno vemo, kako se počutijo naši otroci in s čim bodo v svojem odraščanju soočeni. S svojimi dolgoletnimi izkušnjami iz prakse pa nas je – starše – kriminalist g. Bartol postavil na trda tla. Realnost je drugačna. Količina drog, ki kroži v Sloveniji, je v zadnjem desetletju eksponentno narasla. Cena drog je nizka, njihova vsebina pa negotova. Dejstvo je, da bo praktično vsem mladostnikom v letih odraščanja droga ponujena, na poti iz šole, iz treninga, na zabavi. Zastonj ali za ceno enega čipsa.                                                                   

Glavno sporočilo srečanja glede prostovoljne konzumacije – pogovorjajmo se o tem s svojimi otroci, naj to ne bo tabu, saj bodo prej bolj kot slej morali odgovoriti na vprašanje – “A boš?”, večkrat kot smo morali njihovi starši ter skozi leta ponavljajoče.                                                                                     

G. Bartol je izpostavil tudi neprostovoljna srečanja z drogo GHB oz. GBL, kjer par kapljic potisnjenih v pijačo zadostuje, da je mladostnica/k brez zavesti, brez spomina na to, kaj se je zgodilo. Tudi prisotnost te substance je v porastu. Ključno sporočilo za te namene mladim pa – naj te ne bo sram, če ti postane nenadoma in brez razloga slabo, v takem primeru vedno imej nekoga ob sebi, tudi če greš “le” v toaletne prostore ter obišči urgenco takoj (nevarnost nezavesti in kratkotrajna sledljivost).«                                                                                                                                                                     

G. Bartolu prisluhnejo tudi osnovnošolci, ki so se z njim srečali posebej, saj zelo dobro razumejo, ali jim o tem odrasli govorimo/jo na podlagi videnega, doživetega, ali le prebranega.

                                                                                                                                                                                                            (Starši učenca 8. razreda)

 

»Na predavanje g. Bartola sem odšla predvsem zaradi pobude hčere, ki je bila deležna njegovega predavanja že v šoli – opisala mi ga je kot »mafijca«, ki je stopil v razred, se predstavil kot kriminalist in z njegovim pripovedovanjem resničnih zgodb, pustil celoten razred odprtih ust. Od tega predavanja so (predvidevam, da vsi) odnesli zelo veliko. Opozoril jih je na težave, s katerimi se bodo srečali na svoji poti odraščanja, kako se z njimi spopasti in kako najti pravo pot, da do zlorabe sploh ne pride.                                                                                                                                                                           

In na predavanju za starše se je zgodilo najbrž popolnoma isto kot pri predavanju v razredu. G. Bartol je tudi na nas pustil ogromen vtis, našo 100% pozornost je imel ves čas predavanja.                                                                                                                                                                               

Seznanil nas je, z zgodbami iz prve roke, s svetom zlorabe drog, ki so milo rečeno grozljive. Seznanil nas je, kakšne oblike, vonja, barve in imen je droga, kakšni so prvi znaki, da otroci uživajo droge, na kaj vse biti pozoren pri otrocih, kako reagirati, če pride do te situacije in predvsem kako preprečiti, da do tega sploh ne pride.                                                                                                                                                                                                   

Predavanje priporočam res prav vsem staršem. »

                                                                                                                                                                                                            (Starši učenke 8. razreda)

 

Dostopnost