Skoči na glavno vsebino

 

OSNOVNA ŠOLA TRZIN

Urnik

Nadomeščanja

Jedilnik

KULTURNI DAN (8. razred): Geografske značilnosti Notranjske

Maj 28, 2023 | Dnevi dejavnosti

Osmošolci so se v četrtek, 18. 5. 2023, odpravili na Notranjsko. V Muzeju Jezerski hram so opazovali maketo Cerkniškega jezera, kjer je g. Kebe razložil presihanje jezera. Zanimivo jim je bilo opazovati območje, kjer prihaja voda, kam ponikne in območja podzemeljskega pretakanja. Zapomnili si bodo stavek: »Jezero je in jezero ni.« Ponovili so pretakanje reke Ljubljanice, ki teče pod sedmimi imeni.

V zgornjem delu muzeja, so si ogledali filmske podobe Cerkniškega jezera v štirih letnih časih. Navdušili so jih posnetki slikovitih podob pokrajine, dejavnosti domačinov v boju za preživetje in nostalgična glasbena spremljava. Od razstavljenih predmetov so videli različne tipe lesenih drsalk, pribor za lovljenje rib; na dvorišču pa je njihovo pozornost pritegnil razstavljen drevak, ki so ga domačini nekdaj uporabljali za prevoz ljudi, živine in tovora. Na panoju je bila zanimiva predstavitev različnih ptic, ki živijo na cerkniškem območju. S klikom na gumb so lahko slišali, kako se oglašajo.

Po malici so se sprehodili do bližnjega Notranjskega regijskega parka, kjer so se prepričali, da so obilne aprilske padavine omogočile, da je jezero dobro vidno in plovno s čolni.

Z novimi spoznanji in prijetnimi vtisi so se odpravili proti domu.

 

Tatjana Tonin

Vodja KD

Dostopnost