Skoči na glavno vsebino

 

OSNOVNA ŠOLA TRZIN

Urnik

Nadomeščanja

Jedilnik

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Nov 14, 2023 | Obvestila

17. novembra 2023 bomo praznovali dan slovenske hrane in izvedli že trinajsti Tradicionalni slovenski zajtrk

Letošnji slogan zajtrka se glasi: »Kruh za zajtrk – super dan!« Kruh je poleg masla, mleka, medu in jabolka ali drugega slovenskega sadja ena od sestavin Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Letos obeležujemo mednarodno leto prosa, zato bo temu žitu namenjena večja pozornost.

Na ta dan bomo učencem postregli tradicionalna lokalna živila zajtrka, kot so med (čebelarstvo Pavrič), maslo (mlekarstvo Podjed), mleko (mlekarstvo Podjed), kruh (ekološka pekarna 9.VAS) in jabolka (sadjarstvo Toš).

Dan slovenske hrane je dan, ko naj bi se spomnili in premislili o našem načinu prehranjevanja, o tem, kakšno hrano izbiramo ali pripravljamo ter kaj jemo. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk naj bi nas spomnil, da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili ljudje na naših kmetijah, v kmetijskih in živilskih podjetjih ter zadrugah, bolj sveža in okusnejša. Skratka, kakovostnejša od hrane, ki je pripeljana od daleč in ima za seboj na stotine in celo na tisoče kilometrov. To so dejstva, ki jih želimo predstaviti otrokom in mladostnikom v vseh slovenskih vrtcih, osnovnih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, pa tudi vsej ostali zainteresirani javnosti.

Glavni namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je, da že najmlajši spoznajo pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja. Prav tako je eden ciljev poudarjanje pomena zajtrka za zdravo in uravnoteženo prehrano. Ljudje, ki redno zajtrkujejo, imajo boljše prehranske navade, saj v svojo prehrano vnesejo več prehranskih vlaknin, manj nasičenih maščob in lažje vzdržujejo primerno telesno težo. Vsakodnevni zajtrk poskrbi tudi za jutranjo energijo, ki jo še posebej otroci in mladostniki potrebujejo za lažje sledenje učnemu procesu.

Več na: https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/

Pripravila: Lucija Pirc, org. šolske prehrane

 

Dostopnost