OSNOVNA ŠOLA TRZIN

Urnik

Nadomeščanja

Jedilnik

DAN SLOVENSKE HRANE

Dec 7, 2022 | Aktualno

Na dan slovenske hrane, 18.11.2022, so devetošolci Osnovne šole Trzin v okviru projekta Kuhna pa to pripravili zdravo tradicionalno kosilo, značilno za našo Ljubljansko okolico. Za pripravo jedi so uporabili značilne slovenske sezonske sestavine.

Na šoli je dišalo po kislem zelju z ajdovo kašo in pečenjaku iz prosene kaše in jabolk. Pripravo tradicionalnega kosila sta si poleg vodje projekta gospe Anke Peljhan ogledali še državni sekretarki Ministrstva za zdravje. Na kosilu se nam je pridružil še župan mestne občine Trzin, Peter Ložar. Povabili smo pa tudi pet izbranih učenk 3. razreda.

Prav dan slovenske hrane je opomnik za vse nas, da hrana ni samoumevna in, da lahko že s preprostimi sestavinami in enostavnimi okusi pripravimo odlične zdrave jedi, ki vplivajo na dobro počutje. Cilja projekta sta poleg priprave zdravih tradicionalnih jedi tudi ozaveščanje učencev glede pravilnega odnosa do hrane ter medvrstniška spodbuda k uživanju domačih jedi in pripravi le-teh, tudi doma. 

Čedalje več učencev je željnih spoznavanja različnih postopkov priprave jedi, izbora sestavin in igre tradicionalnih okusov.

Devetošolci so na koncu dogodka ugotovili, da je veliko lažje privzgojiti okus ali odnos do domačih jedi, v mladosti ali čim prej. Najmlajše udeleženke kosila so dokazale, da se vsaj na takih dogodkih, kot je ta, ni treba bati zavržkov do hrane, saj so z užitkom pojedle prav vse. Vsi skupaj so ravnateljici predlagali, da bi prav te dve jedi umestili na šolski jedilnik.

(Projekt Kuhna pa to sofinancira Ministrstvo za zdravje, pokrovitelj projekta je Spar Slovenija).

 

KISLO ZELJE Z AJDOVO KAŠO

SESTAVINE:

  • 250 g ajdove kaše
  • 500 g kislega zelja
  • 1 čebula
  • lovorjev list
  • sol in poper
  • rdeča mleta sladka paprika
  • ocvirki za zabelo

 

Priprava:

  1. Narezano čebulo daj v lonec in jo popraži.
  2. Dodaj kislo zelje in ajdovo kašo ter prelij s toliko vode, da prekrije vse sestavine.
  3. Začini s soljo, poprom in rdečo mleto sladko papriko.
  4. Na koncu zabeli z ocvirki.

 

 

PEČENA PROSENA KAŠA Z JABOLKI

SESTAVINE:

  • 250 g prosene kaše
  • 750 ml mleka
  • 10 jabolk
  • Cimet
  • Med

Priprava:

  1. V lonec vlijemo mleko in ga pustimo zavreti.
  2. Vkuhamo kašo in pustimo počasi kuhati vsaj 20 minut.
  3. Med tem naribamo jabolka, dodamo med in cimet.
  4. Kuhano proseno kašo zmešamo z jabolki in vse skupaj vsujemo v pekač.
  5. Pečemo 20 minut na 180 °
  6. Pečene kose lahko na koncu še dodatno pokapamo z medom.

 

Dostopnost